Connect with us

Razno

Najneobičniji i najekstremniji sportovi koji osvajaju svet

Najneobičniji i najekstremniji sportovi osvajaju svet! Budi hrabar i istraži svet podvodnog ragbija, prostog skoka, zorbinga, baznog skakanja, wingsuita, ekstremnog skijanja, kiteboardinga, jetovana i sinkronizovanog plivanja.

Published

on

Imaš li hrabrosti da se otisneš u svet najneobičnijih i najekstremnijih sportova? Ovi nevjerojatni sportovi su postali globalni fenomen, privlačeći avanturiste iz svih krajeva sveta. Izroni u podvodni hokej, trči po vrućem pesku u ekstremnim ultramaratonima ili se prepusti adrenalinskom iskušenju wingwalkovanja na avionu. Bilo da tražiš potpuno novu vrstu uzbuđenja ili želiš da proširiš svoje granice, ovi sportovi definitivno zaslužuju tvoju pažnju. Pripremi se da otkriješ svet najneobičnijih i najekstremnijih sportova koji osvajaju srca hrabrih avanturista širom planete.

1. Neobični sportovi za adrenalin

1.1 Podvodni ragbi

Ako ste ljubitelj vodenih sportova i želite nešto potpuno drugačije, onda je podvodni ragbi pravi sport za vas. Ovaj neobični sport kombinuje elemente ragbija i ronjenja, pružajući vam jedinstveno iskustvo ispod površine vode. Cilj igre je postići gol ubacivanjem lopte u protivnički gol. Ali, to se ne odvija na površini vode, već na dnu bazena. Ovaj sport zahteva dobru kondiciju, ronilačke veštine i timski duh. Uzbuđenje podvodnog ragbija leži u kombinaciji adrenalinom punog ragbi okršaja i izazova ronjenja.

1.2 Prosti skok

Ako želite da osetite pravu slobodu i adrenalin koji pruža skakanje u vis sa visokih objekata, onda je prosti skok idealan izbor za vas. Ovaj sport uključuje skakanje sa mostova, zgrada ili bilo koje druge visoke tačke, koristeći samo padobran kao sredstvo za siguran dolazak na zemlju. Možete doživeti neopisivu euforiju dok lebdite u vazduhu, i neponovljiv osećaj adrenalina dok se slobodno spuštate ka tlu. Ali, ne zaboravite da prosti skok zahteva određene veštine i opremu, kao i obuku od strane iskusnih instruktora.

1.3 Zorbing

Da li ste ikada sebi zamislili kako bi bilo biti zatvoreni u velikoj, prozirnoj lopti i kotrljati se niz brdo? Ako je odgovor da, onda je zorbing sport koji trebate isprobati. Zorbing, takođe poznat kao lopta trka, je aktivnost u kojoj se vi, zajedno sa drugom osobom ili sami, smestite u veliku loptu od prozirnog materijala i zatim kotrljate niz brdo. Ovo iskustvo pruža vam neverovatan osećaj slobode i zabave dok se okrećete i ljuljate u lopti. Zorbing je jedan od onih sportova koji vam definitivno mogu pružiti nezaboravna iskustva i teste hrabrosti.

2. Ekstremni sportovi za hrabre

2.1 Baza skakanje

Ako ste avanturističkog duha i želite iskusiti ekstremno skakanje, onda je bazno skakanje pravi izazov za vas. Baza skakanje podrazumeva skakanje sa fiksnih objekata, kao što su zgrade, mostovi ili litice, koristeći specijalnu opremu – padobran i sigurnosnu opremu. Ova vrsta skakanja pruža vam nezaboravan osećaj slobode i visokog adrenalina dok se spuštate ka zemlji brzinom koja može dostići i preko 200 km/h. Baza skakanje je sport koji zahteva hrabrost, veštinu i pažljivu pripremu, ali nagrada je jedinstveno iskustvo i prelepi pogled na svet iz ptičje perspektive.

2.2 Wingsuit

Ako ste sanjali da letite kao ptica, onda je wingsuit pravi sport za vas. Wingsuit je posebna vrsta skafandera koji ima krila koja se protežu između ruku i nogu, omogućavajući vam da letite duž padine i osećate se kao pravi superheroj. Ovaj sport izaziva neverovatan adrenalin dok se spuštate ka zemlji u visokoj brzini, lebdeći u vazduhu uz pomoć wingsuit opreme. Wingsuit je sport koji zahteva posebnu obuku i iskustvo u padobranstvu, ali pruža jedinstvenu priliku da iskusite slobodu letenja koju retko ko ima priliku da doživi.

2.3 Ekstremno skijanje

Ako volite zimske sportove i želite dodatni adrenalin, onda je ekstremno skijanje idealno za vas. Ovaj sport se odvija na strmim planinskim padinama, van zvanično uređenih staza, pružajući vam mogućnost da uživate u brzoj vožnji i teškim terenima. Ekstremno skijanje je izazovno zbog nepredvidljivosti terena i zahteva dobre skijaške veštine, kao i opremu prilagođenu ovakvim ekstremnim uslovima. Uzbuđenje koje osećate tokom spuštanja niz strmu padinu je neopisivo, a pogled na prelepe planinske pejzaže dodatno upotpunjuje iskustvo.

3. Neobični sportovi u vodi

3.1 Kiteboarding

Ako volite surfanje i želite nešto drugačije, onda je kiteboarding sport koji vas sigurno neće razočarati. Kiteboarding je ekstremni sport u kojem koristite specijalnu dasku za surfanje koja je povezana sa zmajem (kite) koji vas vuče kroz vodu. Ovo je jedan od sportova koji kombinuju brzinu, akrobacije i kontrolu nad vodom. Osećaj dok se kretate brzinom po površini vode, uz pomoć vetra i zmaja, je nezaboravan. Kiteboarding zahteva određene veštine i dobru kondiciju, ali pruža vam jedinstveno iskustvo i mogućnost da pokažete svoju hrabrost i spretnost na vodi.

3.2 Jetovane

Ako volite brze vožnje i želite iskusiti nešto jedinstveno na vodi, onda je jetovane pravi sport za vas. Jetovane je vodeni sport u kojem koristite specijalnu opremu koja vam omogućava da se kretate kroz vodu brzinom koja može dostići i preko 100 km/h. Ovaj sport vam pruža mogućnost da istražite različite vodeće destinacije, kao što su jezera, mora ili reke, i da doživite nezaboravnu brzinu na vodi. Jetovane se može praktikovati pojedinačno ili u grupi, pružajući vam mogućnost da se takmičite sa prijateljima ili da jednostavno uživate u avanturi na vodi.

3.3 Sinkronizovano plivanje

Ako ste više za elegantne vodene sportove i želite izazov koji zahteva snažne mišiće i istovremenu gracioznost, onda je sinkronizovano plivanje idealan sport za vas. Ovaj sport podrazumeva izvođenje različitih pasaža i figura u vodi, sinhronizovano sa muzikom i ostalim plivačicama. Sinkronizovano plivanje zahteva odličnu kondiciju, snag Povećanje broja bicikala i električnih trotineta u gradskim sredinama ima za cilj da poboljša mobilnost, smanji gužve, smanji emisiju štetnih gasova i promoviše održiviji način prevoza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Razno

Kupovina stana u novogradnji: Sve prednosti i pogodnosti

Published

on

muskarci-zgrada-gradnja

Odluka o kupovini nekretnine nije nimalo laka i prethodi joj mnogo preispitivanja i kalkulacija. Kada jednom konačno započnete proces kupovine stana, nailazite na glavnu dilemu – da li kupiti stan u novogradnji ili se ipak opredeliti za stariju gradnju koja neminovno podrazumeva i adaptiranje prostora. Odgovor zavisi od mnogo faktora, a ponajviše od vašeg finansijskog stanja, raspoloživog vremena i životnih prioritet koje imate. Iako obe ove opcije imaju svoje prednosti, veliki broj ljudi, pogotovo mladih parova, odlučuje se na brže i sigurnije rešenje. Novogradnja nudi moderan izgled, komfor, a osim što štedi vreme, na duže staze predstavlja pametnu investiciju.

Upoznaćemo vas sa nekim od prednosti kupovine nove nekretnine, a koje će vam sigurno olakšati ceo proces i učiniti ga manje stresnim.

Ključ u ruke

Jedan od vodećih razloga kupovine stana u novogradnji jeste mogućnost useljenja u kratkom roku. Ovo je pogotovo važno ukoliko vaša porodica uskoro dobija najmlađeg člana i stoga želite da opremite dom pre njegovog dolaska. Nećete morati da bavite renoviranjem, sarađujete sa majstorima i nosite se sa dodatnim stresom koji je neizbežan ukoliko odlučite da adaptirate stari stan. Takođe, novi stanovi nemaju skrivene troškove i iznenadne popravke. Preostaje vam da se pozabavite opremanjem prostorija i uživate u njihovom dekorisanju, stvarajući izgled koji odražava vaš životni stil.

Kvalitet gradnje

Građevinska industrija primenjuje inovativna rešenja i koristi aktuelne tehnike gradnje, stavljajući u fokus dugotrajnost i kvalitet. Izdržljivi materijali usmereni su ka ostvarivanju enegetske efikasnosti, jednom od osnovnih karakteristika zelene gradnje, čija glavna misija je održivost i očuvanje prirodnih resursa. Kada je u pitanju kvalitetna novogradnja, Novi Beograd ima bogatu ponudu ovakvih stanova i predstavlja jedno od najpoželjnijih mesta za život mladih parova. Novi stambeni kompleksi prilagođeni su potrebama modernog čoveka i imaju sve sadržaje, kako za porodice, tako i za pojedince. Odlična izolacija, savremeni sistemi grejanja i hlađenja, kao i ekološki prihvatljivi materijali samo su neke od prednosti koje ćete imati ukoliko se opredelite za novogradnju.

Mogućnost organizovanja prostora

Kada kupujete stan u izgradnji, imate veliki uticaj na njegov konačni izgled – raspored prostorija, boju zidova, pločica i upotrebu određenih materijala. Ovo je velika prednost u odnosu na starogradnju, jer imate mogućnost da kreirate dom po vašoj meri i prilagodite ga sopstvenim navikama i potrebama. Ukoliko na primer želite kvalitetnije kupatilske pločice, možete ugovoriti korekciju cene sa investitorom, te urediti kupailo onako kako ste vi zamislili. Takođe, osim samog estetskog faktora, možete uticati i na organizaciju prostora, odnosno raspored prostorija, i prilagoditi ga vašoj dinamici. Ako ste tip osobe koji obožava da priprema hranu i druži se sa gostima, onda ćete staviti akcenat na prostranu kuhinji i trpezarijski deo.

Poreske olakšice

Ako prvi put kupujete nekretninu na svoje ime, postoje određene olakšice u vidu povraćaja PDV-a koje propisuje Zakon o porezu na dodatu vrednost. Jedini uslov je da budete državljanin Republike Srbije i imate prebivalište na njenoj teritoriji. Ukoliko ga ispunjavate, bićete oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost za 40 kvadratnih metara, kupovinom stana u novogradnji, odnosno 2,5 odsto na istu kvadraturu, ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog stana. Postoji i dodatna pogodnost po članu porodice, zato je važno detaljno proučiti uslove povrata PDV-a, kako biste iskoristili najbolju moguću opciju. Ova vrsta refundacije predstavlja finansijsku olakšicu za sve mlade parove koji odluče da reše stambeno pitanje i opreme svoj prvi dom.

Mali troškovi održavanja

Iako ćete na samom početku možda morati da izdvojite nešto više novca nego što biste izdvojili na stan u staroj zgradi, imaćete neuporedivo manje troškova održavanja. Infrastruktura, svi sistemi i stolarija su u potpunosti novi, što znači da ćete narednih nekoliko godina biti pošteđeni popravki. Kvalitet novogradnje obezbeđuje dugotrajnost, stoga ćete vaš novac moći da preusmerite na opremanje nameštajem i željenim detaljima. Pored toga, kupovinom nove nekretnine stvarate veću šansu za njenom kasnijom prodajom ili izdavanjem, ukoliko iz bilo kog razloga poželite da se odselite.

Nadamo se da ste razumeli zbog čega je novogradnja sve popularniji izbor i najsigurnija opcija kada je u pitanju rešavanje stambenog pitanja. Kupovinom stana u novogradnji, obezbedićete sebi moderan i funkcionalan dom, kreiran po vašoj meri i u skladu sa navikama i potrebama vaše porodice. Olakšajte sebi proces kupovine nekretnine i uložite u svoju budućnost!

Continue Reading

Razno

Razmišljati dugoročno: Važnost ulaganja u novu stolariju

Published

on

dete-zena-prozor

Bilo da se tek useljavate u novi stan ili da želite da osvežite svoju staru kuću, nova stolarija je uvek dobra tema za razmišljanje. Čak i za ljude koji ne žele da ulažu preterano mnogo novca u svoju nekretninu, ovo je dobra investicija jer može da ima mnogobrojne pozitivne ishode u budućnosti. Premda neće biti lako izdvojiti dovoljno novca da zamenite stolariju u celom životnom prostoru, ova odluka svakako će promeniti vaš život i način na koji pristupate sređivanju svog doma. Dakle, ako se i vi dvoumite da li da uložite novac u novu stolariju ili ne, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate pre donošenja ove važne odluke.

Povećajte mogućnost prodaje svoje nekretnine

Ako se nadate da ćete nekada u budućnosti prodati svoj stan ili kuću, ulaganje u pojedine projekte može se višestruko isplatiti. Nova stolarija jedan je od tih projekata jer će se većina kupaca teško odlučiti da kupi vaš životni prostor ukoliko imate zastarele prozore ili vrata koja slabo dihtuju. Vaši potencijalni kupci biće svesni činjenice da će ovaj projekat ostati na njima i da će morati da plate veliku svotu novca za njega, i zato će pre pronaći stan ili kuću sa sređenim i renoviranim vratima i prozorima. Dakle, ako imalo razmišljate da jednom prodate svoj dom, znajte da će vam novi prozori i vrata pomoći da to i uradite.

Prednosti nove stolarije za svakodnevni život

Osim uvećanja vrednosti vašeg doma i pomoći koju će vam pružiti prilikom njegove prodaje, novi prozori i vrata učiniće vaš život bezbednijim, sigurnijim i, što je najvažnije, kvalitetnijim. Umesto stare stolarije koja nije dobro dihtovala, sada ćete imati novu koja neće propuštati vazduh i hladnoću tokom zime, odnosno toplotu tokom leta. Uz to, ako vas interesuju kvalitetna aluminijumska vrata za stan, lako ćete pronaći modele koji će učiniti vaš stan sigurnijim i odbiti sve potencijalne lopove pre no što se uopšte odluče da ga obiju.

Uvećajte vrednost svoje nekretnine

Ako već želite da prodate svoj dom, zar ne bi bilo dobro da to uradite za najveću moguću svotu novca? A ako želite to da uradite, nemojte čekati sa menjanjem stolarije – uradite to što pre. Kada budete razgovarali sa agentima za nekretnine koji će vam pomoći da formirate cenu svog stana ili kuće, oni će proveriti vaše prozore i vrata da vide da li su novi i koliko su izdržljivi. Ako oni ocene da je vaša stolarija u odličnom stanju, moći ćete da povećate cenu i da uključite iznos koji ste potrošili na stolariju u njega. Štaviše, u većini slučajeva ćete moći da dobijete i više novca i da tako čak i zaradite na stolariji prilikom prodaje nakon što ste godinama uživali u njenim prednostima.

Energetska efikasnost

U vreme kada ceo svet priča o energetskoj efikasnosti, nije neobično to što se ovaj termin počeo sve više i više koristiti i kod nas. Energetska efikasnost određenog doma pokazuje da li se energija u njemu čuva ili ne, odnosno da li ostaje u njemu ili ga napusti. Sa starim prozorima i vratima, energetski potencijal vašeg životnog prostora biće minimalan – ma koliko grejali svoj dom tokom zime, topao vazduh će vas uvek napuštati kroz stare prozore. Zbog toga je energetska efikasnost ključan faktor za sve vlasnike domova koji žele da urade nešto lepo, korisno i pozitivno za prostor ih kog dolaze i u kom provode najveći deo svog svakodnevnog života.

 

Nova stolarija neretko je skupa, naročito ako imate mnogo prostorija i prozora koji se nalaze u njima. No, ako znate da je ovo ulaganje koje će vam se vratiti u narednim godinama, kao i to da će nekoliko novih prozora i vrata učiniti vaš dom prijatnijim i udobnijim nego ranije, sigurno neće oklevati nego ćete početi da razmišljate o zameni stolarije koliko već danas!

Continue Reading

Razno

Da li će tržište nekretnina nastaviti da se transformiše?

Published

on

kljucevi-maketa-kucica

Tržište nekretnina neprestano se razvija i stoga je ovaj dinamični sektor tokom godina prošao kroz brojne transformacije. Ove promene pokreću mnogi faktori, uključujući ekonomske uslove, tehnološke napretke i promene u željama kupaca. Za one koji su uključeni u sektor koji trguje sa nekretninama, bilo da su u pitanju investitori, agenti ili vlasnici kuća, pažljivo praćenje tržišta od presudnog je značaja. Ako ste i vi deo ovog sektora, evo nekoliko nezaobizalnih faktora koje bi trebalo da znate, naročito ako vas interesuje kako će tržište nekretnina nastaviti da se razvija u budućnosti i kako će to da utiče na vaše finansije.

Uticaj tehnologije

Jedan od najvećih pokretača transformacije tržišta nekretnina je tehnologija. Tokom poslednje decenije, napredak digitalnih alata i platformi značajno je promenio način na koji se obavljaju transakcije sa nekretninama. Pojava sve većeg broja digitalnih pomagala za kupovinu i prodaju nekretnina, kao i praćenje stanja na tržištu, donela je revoluciju u vezi sa ponudom i pretragom nekretnina, omogućavajući kupcima i prodavcima da se efikasnije povežu. Virtuelni obilasci kao i video materijal koji prati oglas, na primer, postali su moćni alati, omogućavajući potencijalnim kupcima da istraže nekretnine iz udobnosti svojih domova.

Promene u demografiji i životnim željama

Demografske promene i promene u životnim željama takođe oblikuju tržište nekretnina. Milenijalci, koji se često pominju kao pokretači mnogih promena na tržištu, dostigli su uzrast u kom sve više postaju vlasnici kuća ili investitori koji žele da uvećaju svoju ušteđevinu. Njihove težnje – oni često traže gradske sredine sa puno zelenih površina i održivih opcija za stanovanje – teraju investitore da grade inovativnije i ekološki prihvatljive objekte. Zato mnogi od njih traže urbane sredine kao što su veliki gradovi. Tako se na tržištu izdvaja urbani Beograd, stanovi i prodaja nekretnina su veoma dinamičan posao pre pun svakodnevnih promena. Milenijalci često traže domove koji pružaju ne samo prostor za život, već i jedan novi pristup životu, zbog čega je upravo Beograd jedan od gradova koji im je najprivlačniji.

radnici-gradnja-zgrada

Uticaj ekonomskih faktora

Ekonomski uslovi igraju značajnu ulogu u određivanju smera u kom se kreće tržište nekretnina. Faktori kao što su kamatne stope, inflacija i rast zaposlenosti mogu uticati na potražnju za stanovima i dostupnost finansiranja. Utjecaj pandemije COVID-19 takođe je naglasio otpornost tržišta nekretnina u svetlu ekonomske neizvesnosti. Niske kamatne stope, kao odgovor na ekonomske posledice pandemije, ali i želja za većim prostorima za život kako sve više ljudi radi od kuće, povećali su potražnju za stambenim prostorom u određenim oblastima. Ovi složeni ekonomski faktori međusobno deluju i stvaraju dinamični ekonomski kontekst za tržište nekretnina.

Održivost i zelena gradnja

Ekološka održivost ključni je aspekt koji će nesumnjivo oblikovati budućnost nekretnina. S povećanom zabrinutošću zbog klimatskih promena i uticaja na životnu sredinu, raste potražnja za održivim, zelenim i energetski efikasnim nekretninama. Prakse održive gradnje, poput upotrebe ekološki prihvatljivih materijala i obnovljivih izvora energije, postaju sve prisutnije svuda u svetu. Investitori i izvođači radova koji stave akcenat na održivost verovatno će se naći u povoljnom položaju jer će tržište odgovoriti na globalni poziv za ekološku odgovornost. Buduća transformacija tržišta nekretnina će biti tesno povezana s njegovom sposobnošću da se uskladi s ciljevima očuvanja životne sredine i održivog načina života, što ga čini ključnim aspektom koji treba pažljivo pratiti u narednim godinama.

Usled svih ovih faktora, jasno je da tržište nekretnina ima potencijal za nastavak transformacije u godinama koje su pred nama. Da bi uspešno poslovali u ovom dinamičnom okruženju, svi akteri ovog sektora moraju da naviknu na dinamiku izmena i novina, i to više nego ikada ranije, ali i da uvek budu spremni da prihvate nove prilike i suoče se s izazovima koji se pojavljuju. Dok tržište nekretnina nastavlja da se transformiše, njegova budućnost obećava kako neizvesnost, tako i potencijal za uzbudljive nove razvoje.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2023 Saznaj Više.